Pieczony turbot

Pomysł na… pyszny #obiad 👌💙🐟🌊🍽️ W roli głównej #turbot zwany też skarpem 🐟

Turbot, co powinniśmy wiedzieć o tej rybie

Występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, płaskie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.

Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje z grilla albo z patelni, podany z lekkim sosem i warzywami 👌💚🍽️

Moja dzisiejsza propozycja to pieczony turbot z dużą ilością czosnku, z fasolką szparagową, cukinią, kolorowymi pomidorkami i ziemniaczkami hasselback 😎👌🤗

PRZEPIS

Składniki:
▪️ 2 średniej wielkości turboty,
▪️ Ok. 120 ml oleju rzepakowego
▪️ Dużo czosnku, cześć rozgnieciona w łupinach, cześć przeciśnięta przez praskę.
▪️1 cytryna pokrojoną w plasterki,
▪️1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
▪️Do smaku: sól, pieprz, chili…

Warzywa:
▪️ Ziemniaki #hasselback 
▪️Cukinia pokrojona w plastry
▪️Kolorowa fasolka szparagowa
▪️Kolorowe pomidorki koktajlowe
▪️ Mix ulubionych przypraw
▪️ Łyżka oleju.

Wykonanie

Piekarnik nagrzej do 180 C.
💙 Ryby dokładnie umyj, wyjmij wnętrzności, odetnij głowę, wypłucz dokładnie środek zimna wodą, na koniec osusz całość papierowym ręcznikiem. Ryby ułóż na blaszce do pieczenia biała stroną do dołu.
💙 Skórę natnij w kilku miejscach.
💙 Olej połącz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i przyprawami.
Polej ryby mieszanką, delikatnie wypełniając nacięcia oraz wnętrze ryb.
💙 Do środka wrzuć czosnek w łupinie.
💙 Obłoż ryby plasterkami cytryny.
💙 Na blaszkę wysyp przyprawione warzywa oprócz pomidorków.
💙 Wstaw całość do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po ok 18 minutach dołóż pomidorki.

Gotowe!!
Smacznego! 🤗👌

Napisz w komentarzu czy podoba Ci się przepis, może masz inny pomysł jak pysznie przygotować turbota!

3 thoughts on “Pieczony turbot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.