Szproty #naturalniebałtyckie

Na dzień 21 listopada przypada Światowy Dzień Rybołówstwa. To święto zostało ustanowione, by uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Dlatego jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić to z głową.

Zrównoważone rybołówstwo, czyli jakie?

Zrównoważone połowy nie zaburzają naturalnej równowagi w ekosystemie morskim, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach, sprzyjają innym morskim zwierzętom.

Coraz częściej jako świadomi konsumenci oczekujemy potwierdzenia, że ryby, które kupujemy, pochodzą z łowisk na Bałtyku prowadzonych z zachowaniem równowagi środowiska morskiego.

Ryby ze znakiem jakości

Ryby i owoce morza to podstawa diety dla ponad miliarda ludzi na świecie. Decyzje, które codziennie podejmujemy w sklepach, mają wpływ na to, co robią producenci ryb i rybacy. Jeśli będziemy wybierać produkty z logo MSC, coraz więcej firm będzie spełniać standardy zrównoważonego rybołówstwa.

Wybór produktów z niebieskim znakiem MSC pozwoli Ci jeść ryby i owoce morza ze świadomością, że dokonałeś słusznego wyboru i pomagasz zachować dziką naturę oceanów.

Wybierając produkty z niebieskim znakiem MSC na opakowaniu wspierasz też rybaków, którzy zarządzają łowiskami w sposób zrównoważony, dzięki temu ich połowy mają zminimalizowany wpływ na ekosystem, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach oraz sprzyjają innym zwierzętom morskim.

logo msc

Niebieski znak MSC (Marine Stewardship Council) znajduje się na dzikich rybach i owocach morza. Te pochodzące z hodowli, oznaczone są zielonym znakiem ASC (Aquaculture Stewardship Council).

logo asc
logo asc

 NATURALNIE BAŁTYCKIE to z kolei logo, które informuje, że mamy do czynienia z bałtycką rybą, złowioną przez polskich armatorów, o najwyższych kategoriach świeżości („ekstra” lub „A”). Tym znakiem posługują się polscy producenci, spełniający najwyższe standardy jakościowe i środowiskowe.

logo naturalnie bałtyckie
naturalnie bałtyckie

Szprot …Naturalnie Bałtycki !!

To mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.

Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.

Szprot w cieście naleśnikowym

Tak jest, to był mój pierwszy pomysł gdy otrzymałam paczkę od projektu Naturalnie Bałtyckiej a w niej między innymi stadko szprotek.

ryby-naturalnie-baltyckie
naturalnie bałtyckie

Przepis: Szprot w cieście naleśnikowym

To chyba najprostsza i najszybsza propozycja… o ile masz wypatroszone szproty 😉 Ja otrzymałam rybki w całości, więc musiałam zacząć od oczyszczenia szprotek.

  • ok 200 g świeżych szprotek (15 sztuk)

Ciasto naleśnikowe, zachowaj proporcje 1:1:1

  • ok. 100 g jajka (2 sztuki)
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • ok. 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Za pomocą miksera połącz wszystkie składniki na gęstą, masę naleśnikową. Przelej do wysokiego talerza.

  • Przygotuj patelnię, rozgrzej w niej olej na wysokość ok 5 cm od dna. Tak, aby rybki były całe zanurzone. Jeśli posiadasz frytkownice, możesz jej użyć!
  1. Oczyszczone i osuszone rybki zanurzaj w cieście naleśnikowym, tak aby całe były nim pokryte i wrzucaj na bardzo rozgrzany olej.
  2. Gdy zarumienią się z jednej strony obróć je na drugą, aby również się zarumieniły.
  3. Chrupiące rybki wyjmuj na papier aby nadmiar tłuszczu ociekł.

To takich smażonych rybek idealnie sprawdzi się jogurtowy sos z dodatkiem czosnku oraz lekka sałatka z kolorowymi pomidorkami.

szprot w cieście

Szprot to wspaniała propozycja z Polskiego Morza Bałtyckiego. Zachęcam Was do przemyślanych zakupów, wybierania mądrze. Szukania produktów z certyfikatami MSC, ASC i znakiem Naturalnie Bałtyckie.

Gdzie szukać informacji?

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie #naturalniebałtyckie wejdź na stronę www.naturalniebaltyckie.pl

Znajdziesz Ich profil na Facebooku https://www.facebook.com/naturalniebaltyckie

Jak również na Instagramie https://www.instagram.com/naturalniebaltyckie/

Sprawdź też moje wcześniejsze wpisy i przepisy:

Ściskam Was mocno i do kolejnego wpisu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *