Śledzie #naturalniebałtyckie w zalewie octowej

Kolejny przepis w ramach projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie!!

Kolejny tydzień i kolejna ryba! Tym razem przyszła kolejna na … ŚLEDZIE!

Śledź Bałtycki

Ta popularna ryba osiąga długość 18–24 cm. Jest jednym z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony (takiego jeszcze nie jadłam).

W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, koreczki, rolmopsy i inne. Więcej informacji na temat śledzia znajdziecie na stronie www.naturalniebaltyckie.pl

Przepis na śledzie w zalewie octowej

Rybka lubi pływać, więc moja pływa w zalewie octowej w towarzystwie cebuli, goździków, ziela angielskiego i liści laurowych. Wg Karola Okrasy to śledź po mazursku, a że mazury uwielbiam, to DO ROBOTY!

Składniki:
🔹 6 śledzi #naturalniebaltyckie
🔹 Sól, pieprz
🔹 3 łyżki mąki pszennej
🔹 Olej do smażenia

Zalewa:
🔹 2 cebule 🧅 u mnie 1 czerwona, 1 zwykła (?)
🔹1 szklanka octu
🔹3 szklanki oleju
🔹 3 łyżeczki cukru
🔹 1 łyżka soli
🔹 Kilka ziaren ziela angielskiego
🔹 3-4 liści laurowych
🔹 Kilka goździków

Przygotowanie:
1. Oczyszczone filety śledziowe oprósz solą i pieprzem od strony mięsa. Następnie obtocz w mące i usmaż na złoty kolor. Odłóż kawałki ryby na ręcznik papierowy.
2. W garnku zagotuj: Ocet, wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wrzuć krążki pokrojonej cebuli i gotuj 3 min.
3. Lekko ostudzone rybki przełóż do słoika. Zalej przestudzoną zalewą. Zamknij szczelnie słoik i odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 dni.

💙 Smacznego 🐟

Szybki i prosty przepis na śledzie w zalewie octowej. Dajcie znać czy spróbowaliście! Mam nadzieję, że Wam posmakuje. Ja przyznaję robiłam i jadłam po raz pierwszy! Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Jeśli ktoś nie lubi śledzi to idealny przepis dla nich! Ciężko wyczuć, że to właśnie ta bałtycka ryba.

Sprawdź przepis na pieczonego turbota

Pyszne szprotki #naturalniebałtyckie

1 thought on “Śledzie #naturalniebałtyckie w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *