Dzisiaj trochę popierniczę 🍪

Cześć! W wigilię Mikołajek miałam po raz kolejny przyjemność wystąpić w Pytaniu na śniadanie, tym razem temat dotyczył PIERNIKÓW I PIERNICZKÓW ŚWIĄTECZNYCH.

Odcinek możecie zobaczyć tutaj:

https://pytanienasniadanie.tvp.pl/51189638/pieczemy-swiateczne-pierniki

Kiedy należy piec pierniki?

Koniec listopada i początek grudnia to idealny czas na przygotowywanie pierniczków i pierników świątecznych. Tradycyjne ciasto na piernik dojrzewa nawet kilka tygodnia. W przypadku pierników, gotowe, wypieczone już pierniczki należy zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić aby zmiękły i nabrały aromatu.

Ulubione pierniczki

Moimi faworytami są niemieckie pierniczki LEBKUCHEN. Przepis na te cudeńka znajdziecie u mojej ulubionej blogerki kulinarnej – Agaty Witowskiej!!

Zostawiam link: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/pierniczki-lebkuchen.html

Niemieckie pierniczki lebkuchen

To te urocze okrąglaki na zdjęcia.

Są bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze nie trzeba długo na nie “czekać”. Po ok 5 dniach, w zamknięciu z połówka jabłka będą gotowe do jedzenia 🤩

W smaku są całkowicie niesamowite, trudno to opisać. Musicie spróbować!!

Przepis na pierniczki korzenne

Dzisiaj zostawiam Wam bardzo prosty przepis na pierniczki korzenne. Można je polać domowym lukrem lub polewa czekoladowa i ozdobić kolorowymi koralikami. To u nas tradycja o dwielu lat 🙂

Składniki na pierniczki

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka miodu naturalnego,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (sprawdź skład, w dobrej mieszańce znajdują się tylko przyprawy bez innych dodatków) możesz też samemu stworzyć przyprawę mieszając: kardamon, cynamon, gałkę muszkatułową, pieprz,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego bez cukru.

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na polewę czekoladową

  • 2-3 łyżki naturalnego kako,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki miodu naturalnego,
  • Mleko
Wykonanie pierniczków
  1. W misce połącz suche składniki.
  2. Rozpuść masło z miodem. Gdy lekko wystygnie wlej do suchych składników i zacznij wyrabiać.
  3. Wyrobione ciasto włóż do lodówki na ok 20 min. Jeśli będzie zbyt płynne i lepkie podsyp mąką.
  4. Schłodzone ciasto podziel na części, każda rozwałkuj podsypując mąką, na placek o grubości kilku milimetrów.
  5. Foremkami odbijaj kształty. Gotowe ciasteczka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C.
  6. Piecz ok 20 min.
Ozdabianie

Ok, masz już gotowe ciasteczka. Pozwól im wystygnąć. W między czasie przygotuj lukier lub polewę czekoladową (albo jedno i drugie).

Przygotowanie jednej i drugiej polewy jest super proste. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzej dokładnie mieszając.

Ciasteczka ozdabiaj lekko przestudzoną polewą i posypuj kolorowymi koralikami 🙂

Gotowe!! Smacznego!!

Napiszcie swoje ulubione przepisy na pierniczki i ciasteczka świąteczne!

W świątecznym nastroju pozdrawiam was czule!

G

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *