Nic dodać nic ująć! Kolejna ryba z projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie
Łosoś bałtycki
W Bałtyku żyją zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne (te najczęściej w zatokach – okonie, płocie, sandacze, szczupaki i leszcze) oraz tzw. dwuśrodowiskowe, które część życia spędzają w wodach słodkich, a część w słonych (łosoś, węgorz, troć). Wiele z tych ryb jadamy na co dzień. To szproty, śledzie, dorsze, łososie i flądry.
Jeden z najbardziej pożądanych gatunków ryb. Łosoś jest rybą drapieżną, dwuśrodowiskową (anadromiczną). Żyje w wodach czystych o wartkim nurcie. Tarło odbywa w rzekach, gdzie młode pozostają od roku do 3 lat. Roczny narybek charakteryzuje się widocznymi plamami po bokach ciała w ilości 8–13. W trzecim roku życia jako smolty (srebrzyste ubarwienie ciała bez jakichkolwiek plam) spływają do morza, by tam intensywnie żerować, osiągając długość do 150 cm i masę do 39 kg.
Mięso łososia jest ścisłe, tłuste, soczyste, pomarańczoworóżowe, ma wyrazisty smak, jest mało ościste. Przyrządza się je w piekarniku, na patelni, smaży, piecze, je na surowo.
Przepis
Czego potrzebujesz:
- filet z łososia bałtyckiego #naturalniebaltyckie,
- makaron ryżowy,
- składniki na marynatę: sos sojowy jasny, sos ostrygowy (lub rybny). sos teriyaki, czosnek, marynowany imbir.

Wykonanie:
🔹Kawałki łososia zamocz w przygotowanej marynacie, skórą do góry. Zostaw na 30 min.

🔹Smaż rybę na rozgrzanej patelni, skórą do góry. Następnie chwilę na drugiej stronie.
🔹 Mięso w środku będzie miękkie, soczyste i jasno różowe.
🔹Marynatę zredukuj na patelni do gęstego sosu, którym polejesz rybę.
Dodatki: makaron sojowy, ryżowy lub inny – ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Blanszowana kapusta pak choi 🥬 na patelni po łososiu i zredukowanym sosie.
Pyszny i szybki #niedzielnyobiad 👌🥬😋💚🤗
Polecam 💋

Łosoś jest pyszną i doskonale wszystkim znaną rybą. W tym wykonaniu smakuję wyśmienicie!
Mięso w środku jest delikatnie różowe, z wierzchu pokryte jest intensywną marynatą.
Przepis znalazłam na Instagramie u Julity z www.wrzacokuchnia.pl