Łosoś z makaronem ryżowym, sałatką z glonów wakame i blanszowaną kapustą pak choi

Nic dodać nic ująć! Kolejna ryba z projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie

Łosoś bałtycki

W Bałtyku żyją zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne (te najczęściej w zatokach – okonie, płocie, sandacze, szczupaki i leszcze) oraz tzw. dwuśrodowiskowe, które część życia spędzają w wodach słodkich, a część w słonych (łosoś, węgorz, troć). Wiele z tych ryb jadamy na co dzień. To szproty, śledzie, dorsze, łososie i flądry.

Jeden z najbardziej pożądanych gatunków ryb. Łosoś jest rybą drapieżną, dwuśrodowiskową (anadromiczną). Żyje w wodach czystych o wartkim nurcie. Tarło odbywa w rzekach, gdzie młode pozostają od roku do 3 lat. Roczny narybek charakteryzuje się widocznymi plamami po bokach ciała w ilości 8–13. W trzecim roku życia jako smolty (srebrzyste ubarwienie ciała bez jakichkolwiek plam) spływają do morza, by tam intensywnie żerować, osiągając długość do 150 cm i masę do 39 kg.

Mięso łososia jest ścisłe, tłuste, soczyste, pomarańczoworóżowe, ma wyrazisty smak, jest mało ościste. Przyrządza się je w piekarniku, na patelni, smaży, piecze, je na surowo.

Przepis

Czego potrzebujesz:

  • filet z łososia bałtyckiego #naturalniebaltyckie,
  • makaron ryżowy,
  • składniki na marynatę: sos sojowy jasny, sos ostrygowy (lub rybny). sos teriyaki, czosnek, marynowany imbir.
naturalnie bałtyckie łosoś

Wykonanie:

🔹Kawałki łososia zamocz w przygotowanej marynacie, skórą do góry. Zostaw na 30 min.

marynata łosoś gohfitfan

🔹Smaż rybę na rozgrzanej patelni, skórą do góry. Następnie chwilę na drugiej stronie.

🔹 Mięso w środku będzie miękkie, soczyste i jasno różowe.

🔹Marynatę zredukuj na patelni do gęstego sosu, którym polejesz rybę.

Dodatki: makaron sojowy, ryżowy lub inny – ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Blanszowana kapusta pak choi 🥬 na patelni po łososiu i zredukowanym sosie.

Pyszny i szybki #niedzielnyobiad 👌🥬😋💚🤗

Polecam 💋

naturalnie bałtyckie łosoś gohfitfan

Łosoś jest pyszną i doskonale wszystkim znaną rybą. W tym wykonaniu smakuję wyśmienicie!

Mięso w środku jest delikatnie różowe, z wierzchu pokryte jest intensywną marynatą.

Przepis znalazłam na Instagramie u Julity z www.wrzacokuchnia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *