Kapucha jak od Chińczyka

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam kapuchę z chinola! Czasami jadę tylko po kapuchę! Dziwnie się na mnie patrzą ale sprzedają opakowanie samej kapuchy!

Przeszukując Internety odnalazłam kiedyś przepis na kapustę w zalewie octowej! I to był strzał w dziesiątkę!

Przepis bardzo szybki i prosty, a kapusta w smaku wychodzi bardzo podobnie do tej od chińczyka!

Zalewa octowa na gorąco, sprawia, że kawałki kapusty są jędrne i chrupiące. Taką surówkę można zamknąć w słoiki i jeść przez kolejne tygodnie.

Przepis na kapustę w zalewie octowej

Czego Ci potrzeba:

Surówka z białej kapusty

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżki soli himalajskiej,
  • szczypta ostrej papryczki chili lub płatków chili (opcjonalnie).

Zalewa:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 1/2 szklanki oleju.

Wykonanie:

  1. Kapustę poszatkuj za pomocą ostrego noża lub szatkownicy / mandoliny, włóż do dużej miski.
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach i dodaj do poszatkowanej kapusty.
  3. Wyciśnij ząbek czosnku, dodaj sól i chili. Dokładnie wymieszaj.
  4. W małym rondelku połącz ocet, olej i cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczeni cukru. Zagotuj.
  5. Zalej gorącą zalewą przygotowane wcześniej warzywa.
  6. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
  7. I gotowe!!! SMACZNEGO!

Nadmiar surówki możesz włożyć do słoików i przechowywać w lodówce.

Taka surówka idealnie pasuje do dań mięsnych oraz rybnych. Wypróbujesz przepis? Podziel się tym przepisem ze znajomymi i daj znać w komentarzu czy Ci smakowało 😉

1 thought on “Kapucha jak od Chińczyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *