#naturalniebałtyckie FLĄDRA

Kolejna ryba z projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie w którym ma ogromną przyjemność uczestniczyć wraz z całą ekipą blogerów i influenserów.

Flądra, inaczej stornia

Wiedzieliście, że ta popularna ryba w nadmorskim menu nazywana jest również STORNIĄ? Ja nie wiedziałam i dlatego też cieszę się, że mogę uczestniczyć w takim projekcie.

Stornia to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm.

Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.

Ja lubię taką klasyczną wersję… Smażona ryba w mące, na głębokim tłuszczu z frytkami i kiszoną kapustą!

Przepis

Bardzo prosty i szybki obiad. Ryba, tym razem flądra bałtycka optoczna w mące, usmażona na głębokim tłuszczu. Do tego pieczone ziemniaczki i surówka z białej kapusty.

Czego potrzebujesz? Przepis na jedną porcję.

  • 1 sztuka oczyszczonej ryby – flądra,
  • sól,
  • mąka,
  • olej.
  1. Dokładnie oczyszczoną rybę, oprósz solą z obu stron, następnie do głębokiego talerza nasyp 3 łyżki mąki i optocz rybę w mące.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Rybę pokrytą mąką smaż z obu stron do złotego koloru. Odłóż usmażoną rybę na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.

Rybę podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis znajdziesz tutaj:

A do flądry z opiekanymi ziemniakami idealnie sprawdzi się surówka z białej kapusty i marchewki “jak od chinola”:

Flądra to świetna propozycja na pyszny obiad. Jedz ryby, szczególnie te oznaczone certyfikatem MSC. Kliknij w hashtag #naturalniebaltyckie i zobacz inne propozycje przepisów projektu Naturalnie Bałtyckie.

Będzie mi super miło jak w komentarzu lub na Instagramie / Facebooku zostawisz ślad po sobie!

SMACZNEGO!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *