Pieczone ziemniaki “Chilli roast potatoes ” by Gordon Ramsay

Pyszne, chrupiące ziemniaki, oprószone ulubionymi przyprawami. Pasują do każdego dania, świetnie zastąpią frytki smażone na głębokim oleju. Kilka lat temu, całkiem przypadkiem trafiłam na ten przepis i do dzisiaj gości on w naszym domu. Ziemniaczkami z piekarnika zajadają się i duzi i mali. Spróbujcie! Inspiracją jest sam Gordon Ramsay – człowiek, którego nikomu chyba nie muszę przedstawiać?

Pieczone ziemniaki z kurkumą

Gościa uwielbiam i zawsze chętnie oglądałam jego programy. Jakieś 7 lat temu, kilka dni przed świętami natknęłam się na ten filmik. Pieczone ziemniaki z kurkumą goszczą od tamtej pory na naszym stole.

Przepis na pieczone ziemniaki z kurkumą

Przepis jest banalnie prosty, czego potrzebujesz:

  • ziemniaki

Wybierz ziemniaki o podobnym kształcie i wielkości. Obierz je, dokładnie opłucz, pokrój na ćwiartki. Gotuj 8 min w posolonej wodzie. Odlej wodę.

  • przyprawy: użyj swoich ulubionych. Ja używam: kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz do smaku.
  • olej – polej ziemniaki.

Tak przygotowane ziemniaczki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok 40 min w temperaturze 180 C.

Chrupiące z zewnątrz, rozpadające się w środku. Pachną i smakują rewelacyjnie.

Pasują zarówno do ryby jak i dań mięsnych. Latem idealne na grilla.

1 thought on “Pieczone ziemniaki “Chilli roast potatoes ” by Gordon Ramsay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *