Pyszne, chrupiące ziemniaki, oprószone ulubionymi przyprawami. Pasują do każdego dania, świetnie zastąpią frytki smażone na głębokim oleju. Kilka lat temu, całkiem przypadkiem trafiłam na ten przepis i do dzisiaj gości on w naszym domu. Ziemniaczkami z piekarnika zajadają się i duzi i mali. Spróbujcie! Inspiracją jest sam Gordon Ramsay – człowiek, którego nikomu chyba nie muszę przedstawiać?
Pieczone ziemniaki z kurkumą
Gościa uwielbiam i zawsze chętnie oglądałam jego programy. Jakieś 7 lat temu, kilka dni przed świętami natknęłam się na ten filmik. Pieczone ziemniaki z kurkumą goszczą od tamtej pory na naszym stole.
Przepis na pieczone ziemniaki z kurkumą
Przepis jest banalnie prosty, czego potrzebujesz:
- ziemniaki
Wybierz ziemniaki o podobnym kształcie i wielkości. Obierz je, dokładnie opłucz, pokrój na ćwiartki. Gotuj 8 min w posolonej wodzie. Odlej wodę.
- przyprawy: użyj swoich ulubionych. Ja używam: kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz do smaku.
- olej – polej ziemniaki.
Tak przygotowane ziemniaczki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok 40 min w temperaturze 180 C.
Chrupiące z zewnątrz, rozpadające się w środku. Pachną i smakują rewelacyjnie.
Pasują zarówno do ryby jak i dań mięsnych. Latem idealne na grilla.
1 thought on “Pieczone ziemniaki “Chilli roast potatoes ” by Gordon Ramsay”