Turbot bałtycki pod warzywną pierzynką

“Tradycyjne, polskie święta z rybą po grecku.” Słuszna uwaga mojego R 🙂 Czy na Twoim wigilijnym stole pojawia się ryba po grecku?

Kolejna ryba z projektu #NaruralnieBałtyckie.

Naturalnie Bałtyckie

Marka, która informuje, że mamy do czynienia z najwyższej jakości bałtycką rybą, pełną zdrowych wartości.

Bliskość zasobów Morza Bałtyckiego sprawia, że od setek lat jest ono naturalnym źródłem wysokiej jakości ryb dla wszystkich mieszkających nad jego brzegami. Ryby poławiane w Morzu Bałtyckim nie pokonują tysięcy kilometrów zanim trafią na nasze stoły. To także wyraz troski o środowisko i ograniczanie niepotrzebnych zanieczyszczeń związanych np. z transportem. Warto zwrócić na to uwagę wybierając produkty, które trafiają do naszych domów i na nasze stoły.

Naturalnie Bałtyckie
Przepis na rybę po grecku

Pomysł na pyszny obiad, zimną przekąskę jak również propozycję wigilijnego dania.

Znana ryba po grecku z turbotem bałtyckim w roli głównej.

Składniki:

  • 400g filetów z turbota bałtyckiego #naturalniebałtyckie
  • 250g marchewki,
  • 100g pietruszki,
  • 50g selera,
  • 1/2 cebuli,
  • biały kawałek pora,
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka,
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtoczenia ryby.

Wykonanie:

  1. Świeże filtry z turbota osusz ręcznikiem, rozłóż na talerzu, oprósz solą i pieprzem.
  2. Warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera, umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce “jarzynówce”.
  3. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego, dodaj starte warzywa, chwilę podsmaż. Następnie zalej gorącą wodą i gotuj przez 15 – 20min z lekko uchyloną pokrywą.
  4. Pora pokrój na plasterki, cebulę na pióra.
  5. Na patelni rozpuść drugą łyżkę masła, podsmaż cebulę i pora.
  6. Do warzyw dodaj pół słoiczka koncentratu pomidorowego i dopraw do smaku. Na koniec dodaj pora i cebulę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw warzywa z ognia.
  7. Przyprawioną rybę obtocz w mące i usmaż na złoty kolor.
  8. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego, przykryj warzywami i odstaw do przestygnięcia.
  9. Udekoruj zielonymi listkami pietruszki.
  10. S MA C Z N E G O !
Świąteczna alternatywa

Turbot to świetna alternatywa dla karpia. Wiele osób nie lubi specyficznego smaku mięsa karpia. Przez to często rezygnują z ryby podczas świątecznej wieczerzy. Warto jednak poszukać alternatywy, która będzie Wam smakowała.

Turbot ma delikatne, soczyste, białe mięso. Najlepiej smakuje prosto z grilla lub patelni podany z lekkimi warzywami.

Spróbujcie i sami się przekonajcie!

Inny pomysł na turbota znajdziesz tutaj:

Przepis na turbota #naturalniebałtyckie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *