Sałatka ze śledzia bałtyckiego i kiszonego buraka

Śledź zaliczany jest do ryb tłustych. Nie odchodzimy skubańca! Warto jednak po niego sięgać również w codziennej diecie!

Śledź bałtycki

Kolejna ryba z projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie. Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka 💪 Zawierają sporo tłuszczu, jednak są to zdrowe tłuszcze – wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT), które mają pozytywny wpływ na zdrowie.
W 100 g śledzia jest zaledwie 158 kcal w tym prawie 18 g białka 💪 i 9 g tłuszczu. 

Osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego.

Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony.

W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.

Śledź bałtycki w kuchni

 Śledzie w śmietanie, w occie, oleju czy po kaszubsku… U mnie z burakami!

Z wigilijnej kolacji zostało mi kilka kawałków śledzia w oleju (przepis), a z zakwasu zostało dużo kiszonego buraka – przepis na zakwas (kliknij). Nie lubię markować jedzenia dlatego zawsze chętnie kombinuję jak dalej przerobić resztki które zostają.

Tak powstał pomysł na sałatkę śledziową z kiszonym burakiem!

Składniki i przepis na sałatkę

– kilka kawałków śledzia z oleju, możesz też wykorzystać płaty śledziowe z solanki (link)

– buraki: idealne będą te z zakwasu (link), możesz też użyć ugotowanego buraka lub pieczonego, też wyjdzie super!

– 1 duży ugotowany ziemniak,

– 2 jajka ugotowane na twardo,

– 2 ogórki kiszone,

– ½ małej cebuli,

– 2 łyżki jogurtu naturalnego,

– 1 łyżka majonezu,

– ser żółty (zetrzyj na tarce o drobnych oczkach),

– sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę.

Do szklanej miseczki / słoika/ innego naczynia układaj warstwami: pokrojonego buraka, śledzik, ogórek z cebulką, ziemniak, jajo, majonez z jogurtem, żółty ser, przyprawy.

Możesz ułożyć wiele warstw lub rozłożyć sałatkę na mniejsze porcje tak jak zrobiłam to ja!

Sałatka ze śledzia #naturalniebałtyckie

Gotowe! Smacznego!

Śledź to bezwzględnie obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Proponowana sałatka może być alternatywą dla pozostałości z poprzednich, świątecznych dni jak również pysznym daniem przygotowanym na wieczerzę.

Mam nadzieję, że spodoba wam się taka propozycja!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *