Kotleciki ze śledzia bałtyckiego

Dzisiaj szybki przepis na pyszne kotleciki ze śledzia bałtyckiego i kalafiora. To idealna przekąska na karnawałowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. To tego świetnie sprawdzi się sos jogurtowo – bazyliowy.

Śledź bałtycki to kolejna ryba z projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie.

Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony.

W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.

Karnawałowe przekąski

Małe kotleciki ze śledzia bałtyckiego to szybki i smaczny pomysł na przekąskę. Możesz je ułożyć na pieczywie lub podawać z jogurtowym sosem.

Potrzebne składniki:

  • 5 filetów śledziowych,
  • 2 jajka,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 g cebuli,
  • 300 g kalafiora,
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka,
  • bułka tarta,
  • masło klarowane.
  • Wykonanie:
  • 1. Drobno posiekaj mięso śledzia, możesz użyć maszynki lub drobno pokrój.

2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do ryby.

3. Wbij dwa jajka, dodaj przyprawy, sos ostrygowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

4. Kalafiora pokrój na malutkie różyczki, dodaj do masy rybnej i dokładnie wymieszaj całość.

6. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kuleczki, obtocz je w bułce tartej.

7. Smaż je ja rozgrzanej naptelni z masłem klarowanym, na złozicsty kolor.

Gotowe! Smacznego!!

Przepis na sos jogurtowo – bazyliowy, idealny do kotlecików śledziowych.

  • – 1 mały jogurt naturalny,
  • – 1 ząbek czosnku,
  • – przyprawy: sól, pieprz, oregano,
  • – kila świeżych liści bazylii.
  • Wszystkie składniki połącz za pomocą blendera.

Na blogu znajdzie też inne przepisy dla projektu Naturalnie Bałtyckie, zobaczcie sami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *