Dzisiaj szybki przepis na pyszne kotleciki ze śledzia bałtyckiego i kalafiora. To idealna przekąska na karnawałowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi. To tego świetnie sprawdzi się sos jogurtowo – bazyliowy.
Śledź bałtycki to kolejna ryba z projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie.
Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony.
W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.
Karnawałowe przekąski
Małe kotleciki ze śledzia bałtyckiego to szybki i smaczny pomysł na przekąskę. Możesz je ułożyć na pieczywie lub podawać z jogurtowym sosem.
Potrzebne składniki:
- 5 filetów śledziowych,
- 2 jajka,
- 1 garść natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 30 g cebuli,
- 300 g kalafiora,
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego,
- przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka,
- bułka tarta,
- masło klarowane.
- Wykonanie:
- 1. Drobno posiekaj mięso śledzia, możesz użyć maszynki lub drobno pokrój.
2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do ryby.
3. Wbij dwa jajka, dodaj przyprawy, sos ostrygowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
4. Kalafiora pokrój na malutkie różyczki, dodaj do masy rybnej i dokładnie wymieszaj całość.
6. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kuleczki, obtocz je w bułce tartej.
7. Smaż je ja rozgrzanej naptelni z masłem klarowanym, na złozicsty kolor.
Gotowe! Smacznego!!
Przepis na sos jogurtowo – bazyliowy, idealny do kotlecików śledziowych.
- – 1 mały jogurt naturalny,
- – 1 ząbek czosnku,
- – przyprawy: sól, pieprz, oregano,
- – kila świeżych liści bazylii.
- Wszystkie składniki połącz za pomocą blendera.
Na blogu znajdzie też inne przepisy dla projektu Naturalnie Bałtyckie, zobaczcie sami!