Pesto po włosku i pesto po polsku

Pesto, a dokładnie pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych, czosnku i soli.

Nazwa PESTO, wzięła się po części od czasownika pestare, który oznacza gnieść, miażdżyć, rozcierać, czyli od nazw czynności, które wymagane są do wytworzenia pesto, ale po części również od rzeczownika pestello, który oznacza tłuczek, czyli od narzędzia używanego do rozcierania składników tego sosu.

Włoska tradycja

Oryginalne, zielone sos pochodzi z serca Ligurii czyli z Genui, a pesto genovese oznacza po prostu pesto po genueńsku. Jego podstawowy składnik to słodka bazylia i to właśnie z Ligurii pochodzi jej najlepsza odmiana.

Przepis!

  • 50 g bazylii,
  • 50 g dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno,
  • garść orzeszków pinii,
  • 6 łyżeczek parmezanu Parmigiano Reggiano lub Grana Padano i 2 łyżeczki sera Pecorino,

Kolejność dodawania składników jest istotna jak dowiedziałam się podczas jednego z ostatnich odcinków Pytania na Śniadanie.

PYTANIE NA ŚNIADANIE

Ok! Wiemy już jak zrobić idealne, włoskie pesto. Teraz czas trochę pokombinować!

Na potrzeby programu przygotowałam 6 różnych, kolorowych past warzywnych, wymieniając głównych składnik jakim jest bazylia w oryginalnym przepisie. Sprawdź przepisy i wykonaj kolorowe pasty samemu w domu. Odkrywaj nowe smaki i połączenia, nie bój się eksperymentować. Kuchnia to nie apteka, przepis jest drogowskazem. Kieruj się swoim smakiem, upodobaniami i preferencjami żywieniowymi.

Kolorowe przepisy
Pesto pietruszkowe:
  • 1 pęczki pietruszki,
  • 1 łyżka  migdałów,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku, sól i czarny pieprz,
  • 3  łyżek oliwy,
  • 50 g sera dojrzewającego typu parmezan.
Pesto z kolendry:
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • 1 garść orzeszków piniowych,
  • 40 g twardego sera typu parmezan,
  • przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz soli.
Pesto z suszonych pomidorów:
  • 200 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 3/4 szklanki liści bazylii,
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • kilka łyżek oleju z pomidorów,
  • szczypta płatków chili.
Pesto z pieczonej, czerwonej papryki:
  • 2 czerwone papryki,
  • garść liści bazylii,
  • 75 g orzechów włoskich,
  • 50 g sera grana padano,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • przyprawy: 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, ostra i słodka papryka, ocet balsamiczny.
Pesto z żółtej papryki z nutą oliwy truflowej:
  • 2 żółte papryki,
  • 75 g orzechów nerkowca,
  • 50 g sera parmezan,
  • oliwa truflowa,
  • przyprawy: 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.
Pesto z pieczonej dyni:
  • ok 250 g puree z pieczonej dyni,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka drobno startego parmezanu,
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii,
  • szczypta: gałki muszkatołowej, czosnku, soli i pieprzu.

Napisz w komentarzu, który przepis podoba Ci się najbardziej!

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, pisz śmiało. Namiary znajdziesz w zakładce kontakt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *