Gładzica pieczona z pietruszkowym pesto

Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się RYBY! Rośnie też świadomość związana z wyborem produktu. Bardzo to cieszy dietetyków, technologów żywienia, ekologów.

Podczas wyboru ryby też trzeba zwracać uwagę na jej pochodzenie oraz certyfikaty! Ja dzisiaj polecam naszą, polską, prosto z morza bałtyckiego gładzicę pieczoną z pietruszkowym pesto.

Gładzica – a co to za ryba

Kolejna ryba z projektu Naturalnie Bałtyckie jak się zapewne domyślacie poławiana jest w Morzu Bałtyckim.

W Bałtyku żyją zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne (te najczęściej w zatokach – okonie, płocie, sandacze, szczupaki i leszcze) oraz tzw. dwuśrodowiskowe, które część życia spędzają w wodach słodkich, a część w słonych (łosoś, węgorz, troć). Wiele z tych ryb jadamy na co dzień. To szproty, śledzie, dorsze, łososie i flądry.

Tuż obok storni (flądra) i skarpia (turbota) jest i gładzica, która należy do pospolitych bałtyckich płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg.  Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).

Gładzica w kuchni

Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu).

Moją propozycją jest ryba pieczona z domowym, pietruszkowym pesto i warzywami!

Bardzo szybki i pyszny pomysł na obiad z piekarnika.

Czego potrzebujesz?

  • 3 sztuki oczyszczonej ryby,
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kilka ząbków czosnku, cytryna i sok z cytryny,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • domowe pesto, przepis znajdziesz tutaj:
przepis na domowe pesto
  • kilka plasterków cukinii i pomidorki koktajlowe.
  • Wykonanie:

1. Rybę wypełnij pesto,

2. Oprusz przyprawami,

3. Na każdą rybę połóż połóż 1/3 lyzki maska klarowanego,

4. Rozgnieć ząbki czosnku i rozłóż wokół ryb,

5. Piecz ok. 25 min w 180C.

Gotowe!

Do ryby polecam domowej roboty kapusta w zalewie słodko ostrej jak u Chińczyka!

Zachęcam do obserwowania strony Naturalnie Bałtyckie znajdziesz tam wiele ciekowych informacji na temat gatunków ryb bałtyckich.

Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości zostaw komentarz lub napisz do mnie! Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *