Pieczony turbot na makaronie z cukinii

Kolejny przepis z cyklu #naturalniebałtyckie jeśli ktoś nie pamięta, lub nie wie co to za projekt edukacyjny to odsyłam do pieszego postu

wpis Naturalnie Bałtyckie

Szybki, prosty i kolorowy przepis na obiad! Pieczony turbot na warzywnym makaronie z cukini i marchewki ze smażona kapustką pak choi.

Naturalnie Bałtyckie Ryby – Turbot, zwany również skarpem

Występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.

Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i warzywami.

Turbot – Naturalnie Bałtyckie
Pieczony turbot na makaronie z cukinii

Przepis jest bardzo prosty. Mam nadzieję, że uda Ci się zdobyć filety ze skarpa jeśli nie to ja użyłam 3 dużych świeżych ryb. Na YouTube znajdziesz instrukcje jak prawidłowo go oczyścić. Ja nie czuję się jeszcze na tyle pewnie, aby kogokolwiek instruować w tym temacie.

Czego potrzebujesz…:

– 12 filetów z turbota,
– 1 średnia cukinia,
– 1 duża marchewka,
– 2 kapusty pak choi przekrojona na pół,
– przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy, czosnek, chili,
– cytryna,
– masło klarowane.

Sposób wykonania:

  1. Filety rozłóż na papierze do pieczenia.
  2. Posyp ulubionymi przyprawami.
  3. Kilka ząbków czosnku w łupinie lekko rozgnieć nadgarstkiem i rozrzuć na blasze.
  4. Łyżkę masła klarowanego rozrzuć po blaszce w różnych miejscach.
  5. Cytrynę pokrój na grube plastry, wyciśnij trochę soku na rybę resztę poukładaj na blaszce.
  6. Całość piecz w w temperaturze 180 C przez ok 20 min.

Cukinię i marchewkę umyj, za pomocą temperówki lub obereczki wykrój makarony. Zalej gorąca wodą lub wrzuć warzywne makarony do górującej się wody na 3 min. Pak choi smaż na patelni 3 min z obu stron.

Gotowe!!

Prawda, że szybko?!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *