Flądra w cieście piwnym – Naturalnie Bałtyckie

To już kolejna ryba z projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie. Odkryj Bałtyk! Poznaj występujące w nim gatunki ryb a także dowiedz się, jak korzystać z jego dobrodziejstw w odpowiedzialny i zrównoważony sposób.

Moja dzisiejsza propozycja to flądra (inaczej stornia) w cieście piwnym, na blanszowanym szpinaku z groszkiem cukrowym i jogurtowym pesto bazyliowym.

Bałtyk to nie tylko miłe wspomnienia z wakacji

Bałtyckie ryby to bogactwo smaków i walorów odżywczych. To nie tylko śledź i dorsz ale również wiele innych gatunków, które mogą urozmaicić Twoje posiłki.

Flądra inaczej stornia to niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm.

Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.

Flądra w cieście piwnym na blanszowanym szpinaku i groszku cukrowym z jogurtowym pesto

Szybki i pyszny przepis na rybę w cieście piwnym. Przyznaję, że pierwszy raz spotkałam się z takim ciastem. Przepis znalazłam na Instagramie u @puszka_przy_garach

Przepis jest banalnie łatwy do przygotowania, a ryba wspaniale smakuje!

Składniki:
🔸 3 flądry,
🔸 masło klarowane,
🔸100 g świeżego szpinaku,
🔸 garść groszku cukrowego,
🔸 sól, pieprz,
🔸 1 ząbek czosnku.

Panierka:
🔸300ml jasnego piwa,
🔸250 g mąki,
🔸2 łyżeczki proszku do pieczenia,
🔸Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano,
🔸Dodatkowa mają do panierowania ryby,
🔸Olej do smażenia.

Jogurtowe pesto:
🔸 Jogurt naturalny @smu_strzalkowo
🔸 Pesto bazyliowe.

Wykonanie:
Rybę umyj, wypatrosz i wytnij filety. Osusz ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem.

Mąkę mieszamy trzepaczką z piwem (powinno być bardzo zimne) oraz proszkiem do pieczenia. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka minut, najlepiej do lodówki aby było zimne.

Rybę panierujemy w mące, ale niezbyt grubo. Nadmiar mąki strzepujemy z ryby. Obtoczone w mące filety zanurzamy w cieście. Smażymy w głębokim oleju kilka minut, aż zarumieni się ze wszystkich stron i będzie chrupiąca.

Na łyżce masła klarowanego podsmaż wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szpinak i groszek cukrowy.

Jogurt naturalny połącz z łyżeczką pesto, dopraw do smaku.

Obiad gotowy! Smacznego 😍

Flądra w cieście piwnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *