Tuszki śledzia bałtyckiego owinięte w plastry boczku

To już 15 przepis w ramach projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie. O tym czym jest projekt #naturalniebaltyckie możesz poczytać w moim wpisie:

Dzisiejszy przepis to tuszki śledzia #naturalniebaltyckie owinięte w plastry boczku, obtoczone w panko i usmażone na głębokim tłuszczu. Do tego przygotowałam lekką sałatkę ze świeżych warzyw i sos jogurtowo – chrzanowy.

Tuszki śledzia Bałtyckiego – produkty
Śledź – najpopularniejsza ryba w Polsce

Osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego.

Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony.

W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.

Już 16.02 ostatki, dzisiejszy przepis to idealna propozycja na kameralne spotkanie z przyjaciółmi.

Przepis – Tuszki śledzia owinięte w plastry boczku

– 6 tuszek śledzia #naturalniebaltyckie
– 6 plastrów boczku
– 50 g masła @smu_strzalkowo
– 1 ząbek czosnku 🧄
– ulubione przyprawy: oregano, bazylią, słodka papryka, sól, pieprz, koperek,
– panko
– olej do smażenia

– Jogurt @smu_strzalkowo
– 1 łyżka chrzanu
– sok z 1/2 limonki 🍋
– sól, pieprz do smaku

– sałata 🥬
– pomidorki koktajlowe 🍅
– ogórek 🥒
– rzodkiewka

Wykonanie

Tuszki śledzia dopraw solą i pieprzem. Masło wymieszaj z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Panierkę panko przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej olej na dużej patelni.
Przygotowanym wcześniej masłem wypełnij tuszki śledzia. Plastrami boczku owiń ryby. następnie zamocz je w przygotowanej panierce panko.


Smaż na mocno rozgrzanym oleju. Ryby odłóż na ręcznik papierowy.

Gotowe ryby podawaj z lekka sałatką i sosem jogurtowo-chrzanowym.

Smacznego 🤗🤗

Tuszki śledzia Bałtyckiego owinięte plastrami boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *