Smażona gładzica na grzance z pieczoną fetą w pomidorach

Dzisiaj mam dla was kolejny przepis w ramach programu edukacyjnego #naturalniebałtyckie. Od kilkunastu tygodni wraz z grupą Influenserów i Blogerów kulinarnych prezentujemy wam przepisy i pomysły na wykorzystanie ryb, które pochodzą z naszego Morza Bałtyckiego.

O zrównoważonym rybołówstwie, gatunkach ryb bałtyckich i ich wartościach odżywczych dowiecie się na stronie www.naturalniebaltyckie.pl

Tym razem przygotowałam dla Was smażoną gładzicę na czosnkowych grzankach z pieczoną fetą czyli #fetapasta.

Przepis na pieczoną fetę w pomidorach znajdziesz w poprzednim wpisie:

Przepis na pieczoną fetę w pomidorach
Gładzica #naturalniebaltyckie

Obok storni i skarpia (turbota) gładzica należy do pospolitych bałtyckich płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg.  Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).

Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu).

Moja dzisiejsza propozycja to smażone filety z gładzic, podane na grzankach z pieczoną fetą w pomidorach.

Gładzica #naturalniebałtyckie
Smażona gładzica na grzankach z #fetapasta

Przepis jest bardzo prosty. Najtrudniejszym etapem jest oczyszczenie ryby, jeśli nie chcesz się w to bawić kup gotowe filety, oszczędzi Ci to sporo czasu.

Lista zakupów:

  • gładzica, najlepiej gotowe filety
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryby, słodka papryka, ostra papryka itp.
  • bagietka czosnkowa,
  • feta pieczona w pomidorach.

Wykonanie:

  • gotowe filety z gładzicy, oprósz przyprawami,
  • smaż na patelni na złoty kolor, w niewielkiej ilości tłuszczu,
  • bagietkę czosnkową pokrój na kromki, ułóż na nich pieczoną fetę z pomidorami, a na koniec filety usmażonej grasicy.

Gotowe! Taka propozycja to idealna przekąska na rodzinne spotkania. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a może zaskoczyć smakiem!

Gładzica – Naturalnie Bałtyckie Przepisy

Na blogu i na moim Instagramie @gohfitfan znajdziecie więcej przepisów z cyklu Naturalnie Bałtyckie.

Wrzucam Wam moją propozycje na pieczoną gładzicę wypełnioną aromatycznym pesto.

Gładzica – przepis @gohfitfan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *