Król Bałtyku – Dorsz z sosie śmietanowym z chorizo

Najpopularniejszy gatunek w Bałtyku, o dużym znaczeniu gospodarczym, ale niestety jego połowy są systematycznie ograniczane. Występuje w rejonach od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode dorsze przebywają w płytkich, przybrzeżnych wodach, a dorosłe na otwartym morzu, najczęściej na głębokości 220 m. Ciało dorszy jest wydłużone, pokryte drobnymi i okrągłymi łuskami. W Bałtyku osiągają długość do 70 cm.

Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, o łagodnym, słodkawym smaku, mało ościste. Przyrządza się je na parze, piecze, grilluje, smaży z dodatkiem cytryny i ziół, w panierce lub sauté.

U mnie król Bałtycku w delikatnym sosie śmietanowym z chorizo!

Dorsz w sosie śmietanowym z chorizo
Przepis na pyszny obiad

Kolejny przepis z cyklu Naturalnie Bałtyckie. Dzisiaj kolej na dorsza – Król Bałtyku.

Przepis zapożyczyłam od niezawodnej @kwestiasmakucom ❤️

Przepis oryginalny: Dorsz w kremowym sosie ze szparagami i chorizo

Dorsz w kremowym sosie ze szparagami i chorizo

Moja wersja zmodyfikowana ze względu na brak asparagusów, użyłam zielonego groszku i papryczek padrón.

Lista zakupów:
▪️ 500 g filetu z dorsza #naturalniebałtyckie
▪️ Ulubione przyprawy: sól, pieprz, środka i ostra papryka,
▪️ Mąka pszenna,
▪️ 150 g kiełbasy chorizo,
▪️ 125 ml śmietany 12 % @smu_strzalkowo
▪️ Garść groszku cukrowego,
▪️ Papryczki padron,
▪️ 2 ząbki czosnku,
▪️ Oliwa

Wykonanie:
1. Groszek i papryczki dokładnie umyć i osuszyć.
2. Groszek wrzuć na wrzątek i gotuj ok 3 min. Odcedź.
3. Papryczki polej oliwą, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i odstaw.
4. Rybę umyj, osusz, oprósz przyprawami i na koniec optocz w mące.
5. Kiełbaskę pokrój na plasterki.
6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, smaż chorizo na wolnym ogniu ok 5-7 min wtapiając tłuszcz. Zdejmij kiełbaskę.
7. Na tym samym tłuszczu podsmaż rybę, ok 5 min na każdą stronę.
8. Wlej śmietanę i zagotuj. Dopraw sos solą i pieprzem. Dodaj groszek cukrowy i na koniec plasterki chorizo. Gotuj całość 2-3 min.
9. Na rozgrzanej patelni podsmaż papryczki, dodaj łyżeczkę soli najlepiej gruboziarnistej lub płatków soli. Wymieszaj dobrze.

Gotowe!!! To jeden z lepszych przepisów na dorsza jaki robiłam, więc gorąco POLECAM

Król Bałtyku – Dorsz w sosie śmietanowym z chorizo

Jeśli wolisz zapisywać przepisy na Instagramie to zapraszam Cię na moje konto @gohfitfan

Przepis – Dorsz w sosie śmietanowym @gohfitfan
Zrównoważone rybołówstwo

Zrównoważone połowy nie zaburzają naturalnej równowagi w ekosystemie morskim, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach, sprzyjają innym morskim zwierzętom.

Coraz częściej jako świadomi konsumenci oczekujemy potwierdzenia, że ryby, które kupujemy, pochodzą z łowisk na Bałtyku prowadzonych z zachowaniem równowagi środowiska morskiego.

Projekt Naturalnie Bałtyckie

W tym wpisie dowiesz się więcej na temat całego projektu:

GohFitFan – projekt Naturalnie Bałtyckie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *