#CookingAdventure czyli grillowanie z marką WEBER

Gorące letnie wieczory i noce to idealny czas na wspólne biesiadowanie przy grillu. #CookingAdventure pod takim właśnie hasłem odbyły się super warsztaty z technik grillowania pod czujnym okiem Kacpra – grillmaster marki WEBER. Zapraszam was do przeczytania, krótkiej za to pysznej i treściwej relacji z tego eventu.

Historia marki WEBER

Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem. To właśnie dzięki tej firmie i Georgowi Stephen cały świat cieszy się z uroków grillowania na okrągłych grillach z pokrywą.

Źródło: www.weber.com

George Stephen w 1952 roku, natchniony na widok boi podczas rejsu żaglówką postanowił podzielił ją na dwie części, dolną część wykorzystał jako kocioł, zaopatrzył go w trzy nóżki i połączył go z górną częścią boi. Tak właśnie powstał prototyp grilla okrągłego, kontrola grillowanego produktu była teraz możliwa.

Wynalazek szybko zrewolucjonizował nie tylko Amerykę, ale i cały świat.

#CookingAdventure grillowanie z marką Weber

W piękny, słoneczny dzień, dokładnie 16 czerwca miałam ogromną przyjemność spotkać się z grubą blogerów kulinarnych na warsztatach z grillowania. Event pod hasłem #CookingAdventure z marką Weber.

Pracowaliśmy na rewelacyjnych grillach marki Weber Polska. Testowaliśmy grille: elektryczne, gazowe i tradycyjne węglowe. Super doświadczenie, poznanie tajników sztuki grillowania, a do tego wszystkiego pyszna uczta w doborowym towarzystwie.

Grille marki Weber dają mnóstwo możliwości jeśli chodzi o wachlarz dań jakie można na nich przygotować, od tradycyjnych mięs po krewetki, pity, a nawet CIASTA i GOFRY! Podczas naszego grillowego spotkania każdy z blogerów przygotował jedno danie.

#CookingAdventure dania

Poznajcie uczestników warsztatów oraz dania które przygotowali podczas eventu:

Na dobry początek: Grillowane krewetkami z czosnkiem inspirowane smakami prosto z Hiszpanii w wykonaniu Agaty Witowskiej autorki bloga Kulinarne Przygody Gatity, znajdziecie ją również na Instagramie @Kulinarne_przygody_gatity

Przepis na te cudeńka znajdziecie na blogu: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2021/07/grillowane-krewetki-z-czosnkiem-i.html

Pozostając w temacie krewetek, Kasia Zawada @kasia.kuchniabazylii przygotowała szaszłyki z krewetkami i ananasem! Palce lizać! Przepis znajdziecie tutaj: https://www.instagram.com/p/CQOg4noAelm/

Nasz rodzynek czyli Paweł @kulinarnyja przygotował boskie souvlaki z własnej roboty pitą, którą również wypiekał na grillu. Mięso wyszło genialnie!!!

Paweł @KulinarnyJa i jego Souvlaki

Kawał dobrego mięsiwa przygotowała również Kasia @wisnione Steki ze szparagami i egzotycznym sosem chimichurri, brzmi fenomenalnie a smakowało jeszcze lepiej! Zobaczcie sami 😉

Na koniec moja wege opcja na grilla, równie pyszna i kolorowa jak pozostałe. Zaserwowałam szaszłyki z marynowanym tofu podane z sosem tzatziki. Danie przygotowaliśmy na tradycyjnym grillu Weber węglowym. Kacper dodał trochę prawdziwego drewna aby uzyskać efekt wędzenia! Wyszło przepysznie!

Przepis na szaszłyki z marynowanym tofu i warzywami

Lista zakupów:

  • 2 kostki tofu (naturalne, wędzone) 
  • kolorowe papryki 
  • pieczarki 
  • cebula kolorowa 
  • 2 x cukinia 
  • patyczki do szaszłyków
  • sos sojowy 
  • zioła prowansalskie (zioła: oregano, bazylia, tymianek, estragon) 
  • słodka papryka 
  • olej 
  • czosnek główka 

Sos tzatzikiz ogórkiem małosolnym

  • jogurt naturalny 
  • koperek
  • ogórek kiszony 
  • ogórek małosolny 
  • ser feta 
  • czosnek

Zacznijmy od umycia i pokrojenia warzyw oraz tofu. Wszystko kroimy na duże kawałki tak aby nie za szybko się upiekły, ale i żeby wygodnie było nadziewać na patyczki.

Do dużej miski wrzucamy pokrojone: tofu, papryki, cebule, pieczarki i cukinie.

Dodajemy olej i dokładnie mieszamy, następnie posypujemy obficie ulubionymi przyprawami i dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego.

Na koniec przekrajamy główkę czosnku na pół i wrzucamy do miski z warzywami i tofu. Pozostawiamy tak na ok 30 min, najlepiej w lodówce.

Po tym czasie nadziewam warzywa na przemian z tofu na patyczki.

Gotowe szaszłyki układam na rozgrzany ruszt grilla.

SMACZNEGO!

Sos tzatziki

Do miseczki wkładam fetę i rozgniatam ją widelcem. Ogórki i czosnek ścieram na tarce, dodaje koperek i dokładnie mieszam. Dodaje jogurt po uzyskania zadawalającej konsystencji.

Spotkania przy grillu

Takie spotkania to świetny sposób na spędzanie czasu jak również poznanie nowych smaków i zdobycie nowych umiejętności kulinarnych

Kto odpala grilla w weekend??

Ekipa Webera!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *