Grillowanie z marką Weber vol.2. Kolejne fenomenalne spotkanie blogerów i influenserów przy grillach marki WEBER. Tym razem wśród zieleni Winnicy Dwórzno. Kolejne szkolenie z technik grillowania na grillu węglowym i elektrycznym. Tym razem użyliśmy dodatkowych sprzętów aby przygotować pyszne przystawki, dania główne a nawet desery!! Zapraszam gorąco do przeczytania tekstu, a na koniec przepis na pyszne leczo wegetariańskie z grilla marki Weber.
Szkolenie z technik grillowania
Spotkanie odbyło się pod czujnym okiem grillmastera, który uczył nas i podpowiadał w jaki sposób przygotowywać pyszne potrawy na różnych rodzajach grilla i wykorzystywać dodatkowe sprzęty, które proponuje producent. Wykorzystaliśmy kamień do przygotowania podpłomyków, patelnię żeliwną do upieczenia Duch Baby i woka, na grillu węglowym uczyliśmy się jak wędzić potrawy.
Sprawdźcie jak wyglądało poprzednie spotkanie i co pysznego wtedy przygotowaliśmy. Z poprzedniego tekstu dowiecie się też trochę jak powstały pierwsze grille i kto był ich Ojcem.
Wegetariańskie leczo z grilla
Grille marki Weber udostępniają wiele dodatkowych sprzętów, które umożliwiają przygotowanie wielu pysznych potraw, których zazwyczaj nie przyrządza się na grillu. Dlatego podjęłam się przygotowania wegańskiego leczo w żeliwnym kociołku.
Lista zakupów:
- 2 cukinie,
- kolorowe papryki: żółta, zielona i czerwona,
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku,
- 1 kg malinowych pomidorów,
- sos sojowy Lee Kum Kee
- masło klarowane,
- ulubione przyprawy: słodka i ostra papryka, oregano, bazylia.
Podczas eventu towarzyszyły nam niezawodne norze marki Victorinox. Krojenie pomidorów stało się czystą przyjemnością, ostrze idealnie poradziło sobie ze wszystkimi warzywami.

- Warzywa dokładnie umyj, usuń ogonki, gniazda nasienne itp. Pokrój na dość dużą kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Do rozgrzanego kociołka włóż 1 łyżkę masła klarowanego, następnie posiekaną cebulę i czosnek.
- Następnie dodawaj po kolei paprykę, cukinię i pomidory za każdym razem dokładnie mieszając.
- Na koniec dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i sosem sojowym Lee Kum Kee – ja używam jasnego.
- Przykryj i pozostaw całość na ok 10 min aby pomidory puściły wodę, a warzywa przybrały formę gulaszu.
- Do leczo idealnie sprawdzą się grzanki również z grilla. Wystarczy upiec pieczywo, posmarować masłem i posypać przyprawami.
Życzę smacznego!

Grilluj z przyjaciółmi
Grillowanie to niezwykła frajda szczególnie w gronie tak znakomitej i zgranej ekipy.
Sprawdźcie ich propozycje na wspaniałe dania!

1 thought on “Leczo wegetariańskie z grilla Weber”