Dzisiaj mam dla Was szybki przepis, na pyszny obiad! Jeśli są tu osoby które uwielbiają azjatyckie smaki to ta propozycja na makaron z warzywami jest dla nich. Do uzyskania perfekcyjnego smaku użyłam gotowego sosu Honey & Soy marki Lee Kum Kee. Jest to najbardziej znana i najbardziej autentyczna marka chińskich sosów na rynku globalnym oraz najczęściej preferowanym wyborem szefów kuchni i restauracji, także tych uhonorowanych gwiazdką Michelin.
Krótka historia Lee Kum Kee
W 1888 roku pewien restaurator Lee Kum Sheung, pochodzący z południowych Chin, gotował zupę z ostryg i przez nieuwagę pozostawił ją zbyt długo na ogniu. Zupa wygotowała się i został po niej jedynie gęsty sos. Lee Kum Sheung spróbował go i odkrył jego nowy wyjątkowy smak.
Od tamtej pory Lee Kum Sheung zaczął sprzedawać swój sos ostrygowy. Pan Lee stał się założycielem firmy Lee Kum Kee, a to wydarzenie uznawane jest za moment wynalezienia sosu ostrygowego. Bogate dziedzictwo kulinarne sięgające wstecz ponad 130 lat, obecnie umożliwia Lee Kum Kee produkcję i dystrybucję autentycznych chińskich sosów i sławnych przypraw do ponad 100 krajów na całym świecie.
Sprawdź mój poprzedni przepis na Wegańskie Leczo z użyciem jednego z sosów Lee Kum Kee
Makaron udon z warzywami, prażonymi orzechami nerkowca i kurczakiem w sosie Honey & Soy
Czas na przepis. Mam nadzieję, że wykorzystacie go w swojej kuchni.

Lista zakupów:
1 papryka
- 🧄 1 ząbek czosnku
- 🧅 1/2 czerwonej cebuli
- 🥒 1 cukinia
- ✅ garść groszku cukrowego
- 🍄 grzyby shimej (1op.)
- 1 opakowanie makaronu Udon
- sos sojowy Lee Kum Kee
- gotowy sos Hong Kong Style HONEY & SOY
- garść orzechów nerkowca
Do dzieła!
- Warzywa dokładnie umyj, usuń ogonki, gniazda nasienne itp. Pokrój na dość dużą kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Na łyżce oleju podsmaż w tej kolejności: czosnek, cebulę, paprykę i cukinię.
- Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną pierś z kurczaka, dopraw sosem sojowym.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca.
- Warzywa połącz z mięsem, na koniec dodaj sos Hong Kong Style Honey & Soy. Dokładnie wymieszaj i smaż całość ok 5 min.
- Przykryj i pozostaw całość na ok 10 min.
- Na ugotowany makaron wyłóż gotowe warzywa z mięsem, posyp prażonymi orzechami.
Gotowe! Życzę smacznego!