Makaron udon z warzywami, prażonymi orzechami nerkowca i kurczakiem w sosie Honey & Soy

Dzisiaj mam dla Was szybki przepis, na pyszny obiad! Jeśli są tu osoby które uwielbiają azjatyckie smaki to ta propozycja na makaron z warzywami jest dla nich. Do uzyskania perfekcyjnego smaku użyłam gotowego sosu Honey & Soy marki Lee Kum Kee. Jest to najbardziej znana i najbardziej autentyczna marka chińskich sosów na rynku globalnym oraz najczęściej preferowanym wyborem szefów kuchni i restauracji, także tych uhonorowanych gwiazdką Michelin.

Krótka historia Lee Kum Kee

W 1888 roku pewien restaurator Lee Kum Sheung, pochodzący z południowych Chin, gotował zupę z ostryg i przez nieuwagę pozostawił ją zbyt długo na ogniu. Zupa wygotowała się i został po niej jedynie gęsty sos. Lee Kum Sheung spróbował go i odkrył jego nowy wyjątkowy smak.

Od tamtej pory Lee Kum Sheung zaczął sprzedawać swój sos ostrygowy. Pan Lee stał się założycielem firmy Lee Kum Kee, a to wydarzenie uznawane jest za moment wynalezienia sosu ostrygowego. Bogate dziedzictwo kulinarne sięgające wstecz ponad 130 lat, obecnie umożliwia Lee Kum Kee produkcję i dystrybucję autentycznych chińskich sosów i sławnych przypraw do ponad 100 krajów na całym świecie.

Sprawdź mój poprzedni przepis na Wegańskie Leczo z użyciem jednego z sosów Lee Kum Kee

Sprawdź inne przepisy
Makaron udon z warzywami, prażonymi orzechami nerkowca i kurczakiem w sosie Honey & Soy

Czas na przepis. Mam nadzieję, że wykorzystacie go w swojej kuchni.

Makaron udon z warzywami, prażonymi orzechami nerkowca i kurczakiem w sosie Honey & Soy

Lista zakupów:

  • 🫑 1 papryka
  • 🧄 1 ząbek czosnku
  • 🧅 1/2 czerwonej cebuli
  • 🥒 1 cukinia
  • ✅ garść groszku cukrowego
  • 🍄 grzyby shimej (1op.)
  • 1 opakowanie makaronu Udon
  • sos sojowy Lee Kum Kee
  • gotowy sos Hong Kong Style HONEY & SOY
  • garść orzechów nerkowca

Do dzieła!

  1. Warzywa dokładnie umyj, usuń ogonki, gniazda nasienne itp. Pokrój na dość dużą kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj.
  3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
  4. Na łyżce oleju podsmaż w tej kolejności: czosnek, cebulę, paprykę i cukinię.
  5. Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną pierś z kurczaka, dopraw sosem sojowym.
  6. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca.
  8. Warzywa połącz z mięsem, na koniec dodaj sos Hong Kong Style Honey & Soy. Dokładnie wymieszaj i smaż całość ok 5 min.
  9. Przykryj i pozostaw całość na ok 10 min.
  10. Na ugotowany makaron wyłóż gotowe warzywa z mięsem, posyp prażonymi orzechami.

Gotowe! Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.