Zupa krem ze szparagów i kalafiora romanesco podany z kwaśną śmietaną i wędzonym halibutem

Pyszna, wiosenna zupa krem z zielonych szparagów i delikatnego kalafiora romanesco. To moja propozycja na Wielkanocny stół dla tych którzy nie przepadają za białym barszczem lub żurkiem.

Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi powili się rozpoczyna, co cieszy nie jednego fana tych zielonych warzyw. Ten wyjątkowy czas szparagowych obfitości trwa od połowy kwietnia do końca czerwca więc warto korzystać!!

Dzisiaj mam dla Was wiosenną alternatywę Wielkanocnych klasyków – barszcz biały / żurek. Ja osobiście nie jestem fanką tych dwóch zup, dlatego przygotowałam, lekką, zieloną zupę z dodatkiem kwaśnej śmietany i wędzonego halibuta. Myślę, że takie połączenie może zaskoczyć niejednego domownika.

zupa krem ze szparagów
Zupa krem ze szparagów z wędzonym halibutem
Lista zakupów i sposób przygotowania

Zacznijmy od listy składników, które będą niezbędne do wykonania zupy. Podaję ilości na jedną porcję!

  • Pęczek szparagów 250 g
  • Mrożony kalafior romanesco 150 g
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 300 ml bulionu / wody
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Dodatki:

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko przepiórcze
  • wędzony halibut
  1. Do garnka włóż łyżkę masła, pokrojony czosnek oraz posiekaną cebulę. Podsmaż wszystko na małym ogniu.
  2. Umyj szparag, urwij zdrewniałe końcówki, resztę pokrój na kawałki ok. 3cm. Zostaw kilka główek do dekoracji. Wrzuć szparagi do garnka i zamieszaj.
  3. Teraz czas na kalafiora. Wrzuć główki do garna i zamieszaj.
  4. Zalej całość bulionem lub wodą. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok 1h, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba dolej płynu. Zmiksuj całość, aby uzyskać gęstą zupę krem.
  6. dodaj łyżkę śmietany, jajko i wędzonego halibuta.

SMACZNEGO!

Wędzony halibut

Doskonale znany, mocno tłusty, mega zdrowy i przede wszystkim wyjątkowy smaczny – oto halibut. Jego maślana konsystencja ukoi Twoje kubki smakowe i sprawi, że będziesz o nim myślał długo! Świetnie sprawdzi się do sałatek i na kanapki. Ja użyłam go jako dodatek do wiosennej zupy ze szparagami.

Skąd wziąć dobrą rybę? Sprawdź ofertę sklepu rybnego Dary Posejdona!
Dary Posejdona to jedyny w swoim rodzaju sklep rybny. Wyróżnia ich niezwykle szeroki asortyment, autorskie dania garmażeryjne, które podbiły serca setek smakoszy oraz pomocna załoga, jakiej nie zaznacie w żadnym innym porcie. Ryby świeże, wędzone, pyszny tatar, śledzie w kilu odsłonach, pasty rybne i wiele wiele innych.

Teraz przed świętami przygotowali dla Was specjalną ofertę – https://www.daryposejdona.pl/menu-swiateczne/

Posejdon TV

Mam ogromną przyjemność zaprosić Was na premierę kolejnego odcinka na kanale Posejdon TV 🧜‍♂️ w którym miałam okazję gościnnie wystąpić 🐣 Tematem przewodnim tego epizodu są Święta Wielkanocne! Porozmawiamy o tym, co jeść, a czego unikać, by święta były zdrowe i oczywiście: czy ryby pasują na Wielkanoc? Miłego oglądania! Dajcie koniecznie znać czy Wam się podobało. Jeśli macie pomysły na kolejne tematy piszcie śmiało!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.