Wielkanocne ciastka pisanki, baranki i zajączki – alternatywą dla mazurków? Myślę, że TAK!! Kruche ciasteczka w przeróżnych kształtach, ozdobione lukrem to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i świetna zabawa o czym przekonała się Gosia Tomaszewska! Sami zobaczcie jaką sprawiłam jej radość dając jej kolorowe lukry i kilka ciasteczek!
Pytanie na Śniadanie Gosia Tomaszewska
Wrzucam wam link do odcinka Pytania na Śniadanie w którym dekorowaliśmy ciasteczka jajeczka, króliczki i baranki.
Przepis na wielkanocne ciasteczka jajeczka z kremem cytrynowym
Przepis i inspirację znalazłam w Internetach! Niestety nie jestem taka kreatywna i pomysłowa.
Przepis na ciasteczka kruche każdy pewnie ma i zna. Wiem, że jedni dodają jajko, inni nie. Ja dodałam jeszcze śmietanę.
Pamiętaj, aby używane produkty były zimne, najlepiej z lodówki.
Ciasto:
500 g mąki pszennej,
2 jajka M,
250 g zimnego masła,
150 g drobnego cukru lub cukru pudru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany.
Boski, obłędny LEMON CURD. To nic innego jak intensywny krem cytrynowy, który idealnie sprawdził się do przełożenia kruchych ciasteczek.
skórka otarta z 1 cytryny,
sok wyciśnięty z 2 cytryn,
2 jajka M,
100 g cukru drobnego,
70 g masła.
Wykonanie
1. Ciasto: Połącz wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego. Doprowadź do połączenia składników. Uformuj kulkę, owiń folią I włóż do lodówki na 1h.
2. Lemon Curd: do miseczki zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok z 2 cytryn, dodaj 2 jajka, cukier i masło pokrojone w kostkę masło. Do garnka wlej wody i zagotuj. Miskę ze składnikami nałóż na garnek z gorącą wodą tak aby wodą nie dotykała dna. Powoli mieszając doprowadź do zgęstnienia masy. Gotowy krem przełóż do słoiczka. Po przestygnięciu zakręć słoik i przechowuj krem w lodówce.
3. Gotowe ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 5mm. Wytnij za pomocą odpowiedniej foremki ciasteczka na kształt jajek. Oddziel połowę i wytnij w nich otwór na żółtko ciasteczka przełóż na blachę. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180C na 12-15min, aż ciastka się zarumienią.
4. Upieczone ciastka wyłóż na kratkę do przestygnięcia.
5. Ciastka z dziurką posyp cukrem pudrem. Na ciastka bez dziurką wyłóż krem cytrynowy. Złóż ciasteczka, lekko dociskając górę.
Gotowe!! Prawda, że proste
Oryginalny przepis znajdziecie na @domowewypieki.pl
